Monday 21 July 2014

Morkų pyragas

English version here.
Kepdama šį pyragą pirmą kartą, netgi palikau Vilmos bloge komentarą, ko paprastai niekada nedarau... – buvau taip stipriai juo sužavėta. Taigi receptas iš ten, adaptuotas pagal mano kepimo įpročius. Dabar jį kepiau gal kokį penktą kartą. Kaip rašo ir pati Vilma: morkos čia nesijaučia, o visi, kas ragavo, sakė, kad labai skanu. Taigi, rekomenduoju!
Beje, pyrago tešla sunki, tad nėra labai lengva jį gerai išsikepti. Kepimo laiką ir temperatūrą tikrai reikia prisitaikyti prie savo orkaitės, pvz.: pirmąjį pyragą kepiau gal pusantros valandos, nes orkaitė buvo labai nekaitri - tačiau kažką prideginti irgi nelabai buvo įmanoma. Dabar turiu kiek kaitresnę orkaitę, kurioje viskas mėgsta degti ir dar – netolygiai. Todėl paprastai temperatūrą mažinu, o kepimo eigoje dar kartais tenka kepinius apsukti (jeigu receptas leidžia atidaryti orkaitę).

Reikės (26 cm skersmens formai):

  • 480 gramų morkų tarkių kartu su jų sultimis (arba 3 standartinių 250 ml talpos puodelių) – tarkuoti reikėtų bulvių tarka, galima sulčiaspaude, tačiau sultis supilkite atgal į tarkius
  • 300 gramų cukraus
  • 3 valgomųjų šaukštų grietinės
  • 4 kiaušinių
  • 100 gramų sviesto
  • pakelio kepimo miltelių (15-16gramų)
  • 375 gramų miltų
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono
  • pakelio vanilinio cukraus (arba 1-2 šaukšteliai)
  • žiupsnelio druskos
Paruošimas:
  1. Morkas užpilu cukrumi ir palieku bent pusvalandžiui, kad išsiskirtų sultys.
  2. Sudedu grietinę, įberiu žiupsnelį druskos ir išmaišau.
  3. Išplaku kiaušinius su vaniliniu cukrumi, taip pat supilu į morkas ir išmaišau.
  4. Supilu ištirpintą sviestą, išmaišau.
  5. Miltus, cinamoną ir kepimo miltelius sumaišau tarpusavyje ir dalimis įsijoju į morkas, kaskart išmaišydama šluotele. Turi gautis vienalytė masė.
  6. Kepti orkaitėje įkaitintoje iki 190 laipsnių. Tai turėtų trukti 40-50 minučių. Ar iškepęs, tikrinu mediniu pagaliuku – jis turi likti sausas. Jeigu paviršius skrunda per greitai - uždenkite su folija.
Skanaus! :)

No comments:

Post a Comment