Wednesday, 9 July 2014

Čili sriuba

English version of this soup is here.

Esu išbandžiusi daugybę šios sriubos variantų... Internete galima rasti receptų, šiek tiek besiskiriančių vienas nuo kito – jei niekada nebandėte gaminti čili sriubos, galite drąsiai bandyti bet kurį receptą. Panašiausias į maniškį, kurį greitai galėjau rasti, turbūt bus šis receptas, nes naudojami tie patys prieskoniai. Manau, kad visi šios sriubos receptai yra geri, nes čili sriuba yra labai lengvai pritaikoma bet kokiam skoniui ar šaldytuvo turiniui... Pvz., jeigu nemėgstate aštriai – sriuba skani ir be čili pipirų ;)

Šis įrašas skirtas mūsų draugui iš Olandijos, kuris nevalgo sūrio ir pupelių. Tačiau jam taip patiko sriubos aromatas, kad jis nusprendė pasigaminti čili sriubą be šių ingridientų.

Jums reikės:
  • 0,5 kg maltos mėsos – dažniausiai naudoju kiaulienos ir jautienos mišinį (tinka ir kubeliais pjaustyta jautiena)
  • 2 didelės bet kokių spalvų paprikos
  • 0,5 kg pomidorų
  • skardinė pomidorų savo sultyse be odelių (nebūtinai)
  • 2 dideli svogūnai
  • 2-3 skiltelės česnako
  • 1-2 čili pipiriukai arba džiovinti čili prieskoniai (arba abu)
  • 1 skardinė raudonųjų pupelių (tinka ir virtos arba bet kokios kitos pupelės skardinėje ar stiklainyje: pvz.: su pomidorų padažu)
  • mėsos prieskoniai
  • druskos pagal skonį
  • saldžiosios paprikos milteliai
  • prieskoniai: raudonėlis, bazilikas (arba kiti jūsų mėgstami prieskoniai)
  • šviežiai maltas juodasis pipiras
  • alyvuogių aliejus
Taip pat galite įpilti šiek tiek citrinos sulčių arba virdami įdėti obuolio skiltelių (jeigu norite rūgštesnės sriubos).
Gaminimas:
Svogūnus supjaustykite, išspauskite česnaką ir apkepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus (apie 2 minutes). Sudėkite mėsą ir pakepkite dar 5 minutes, suberkite pjaustytus čili pipirus, jūsų mėgstamiausius mėsos prieskonius, kubeliais pjaustytas paprikas. Pakepkite dar 10 minučių ir sudėkite visą masę į puodą. Į puodą sudėkite nuluptus ir kubeliais pjaustytus pomidorus, kartu su sultimis pomidorus iš skardinės (įsitikinkite, kad ten nelikę žievelių). Įpilkite vandens. Nors čili sriuba turėtų būti tiršta, jūs ją galite pasidaryti kokią norite. Užvirinkite ir patroškinkite ant silpnos ugnies, kol paprikos suminkštės. Pabaigoje supilkite paruoštas išplautas pupeles (jei su pomidorų padažu - neplaukite), pagardinkite baziliku, raudonėliu, druska, pipirais. Pavirkite dar kelias minutes.

Galima patiekti su sūriu ir česnakine duona. Mums skanu ir su bet kokia kita duona traškia plutele.

Jei gyvenate Olandijoje (kaip aš), turbūt norėsite modifikuoti receptą. Nyderlanduose dėl drėgno klimato mėsa yra labai vandeninga. Kai pradedu ją kepti, išsiskiria daug vandens. Dėl to mėsa ima virti savo sultyse vietoj to, kad keptų... Todėl aš mėsą ir daržoves kepu atskirose keptuvėse: kai mėsa išskiria vandenį, jį tiesiog nupilu, o po to pabarstau prieskoniais. Kai viskas iškepė - sudedu į bendrą puodą.

Skanaus! :)
3 įdomūs būdai, kaip lengvai nulupti pomidorus:

1 comment: