Monday 21 July 2014

Balandėliai vengrišku stiliumi

English version here.
Nuo tada kai pabandžiau vengrišką balandėlių versiją su raugintu kopūstu, iš šviežių gaminti nebesinori... :) Jeigu mėgstate raugintus kopūstus - pabandyti šią versiją tiesiog privalote! ;)
Ingridientai:

  • 800 gramų pjaustytų raugintų kopūstų
  • 8 raugintų kopūstų lapai - kartą naudojome apvirtus kopūstų lapus, buvo irgi skanu. Tačiau dabar Vengrų parduotuvėje radome ir raugintų. Kartais galima jų rasti ir Turkų parduotuvėse.








  • 2 svogūnai
  • 1 skiltelė česnako
  • 50 gramų rūkyto kumpio
  • 400 gramų maltos kiaulienos
  • 2 arbatiniai šaukšteliai saldžiosios paprikos miltelių
  • 80 gramų ryžių
  • 1 kiaušinis
  • žiupsnelis maltų kmynų
  • arbatinis šaukštelis džiovinto mairūno
  • 2 valgomieji šaukštai aliejaus
  • 2 valgomieji šaukštai miltų
  • 200 mililitrų grietinės (nebūtinai)
  • pipirų
  • druskos (nebūtinai)
Gaminimas:
  1. Rauginto kopūsto lapus skalauti šaltu vandeniu, kad šiek tiek druskos nusiplautų. Storesnes vietas, kur yra kotelis, nupjauti. Smulkiai sukapoti svogūną ir česnaką, kumpį mažais kubeliais.
  2. Paskrudinti kumpį keptuvėje, įdėti į maltą mėsą. Paskrudinti svogūnus, pusę sudėti į maltą mėsą.
  3. Į likusius svogūnus įberti 1 šaukštelį paprikos miltelių. Įpilti 100 mililitrų vandens, išmaišyti. Įdėti 400 gramų pjaustytų raugintų kopūstų, sumaišyti.
  4. Ruošiame mėsą. Į mėsą sudėti česnaką, ryžius, kiaušinį, 1 šaukštelį paprikos miltelių, kmynus, mairūną, pipirus ir (jei reikia) druskos pagal skonį. Viską gerai išmaišyti.
  5. Formuojame balandėlius: ant kopūsto uždėkite šiek tiek mėsos, užlenkite kraštus ir vyniokite nuo kopūsto lapo apačios į viršų.
  6. Balandėlius sudėkite ant raugintų kopūstų ir kepto svogūno masės. Apibarstykite likusiais pjaustytais raugintais kopūstais (mes dar tarp balandėlių pridėjome rūkyto kumpio gabalėlių) pripilkite vandens, kad vos vos apsemtų. Troškinkite uždengtame puode ant silpnos ugnies, kol suminkšties (apie 1 valandą). Betroškinant krėstelkite puodą sukamaisiais judesiais pirmyn atgal (suktis turi tik dugnas pagal laikrodžio rodyklę ir prieš). Nemaišykite su šaukštu.
  7. Kai išsitroškins, išimkite balandėlius iš puodo. Atskiroje keptuvėje įkaitinkite aliejų, įdėkite miltus ir šiek tiek apkepinkite (apie pusę minutės). Į šią masę samčiu įpilkite šiek tiek skysčio iš puodo su kopūstais. Sumaišykite ir viską supilkite į kopūstus. Pavirkite apie 10 minučių.
  8. Patiekimas: Į lėkštę įdėkite šiek tiek kopūstų, ant viršaus uždėkite balandėlį ir ant jo - grietinės. Arba kaip jums patinka :)
Jó étvágyat! :)

3 comments:

  1. Man atrodo, kad savaitgali gamisiu si skanesta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sėkmės ir skanaus :) Būtinai parašyk, ar patiko :)

      Delete
  2. Balandelius su rauginto kopusto lapu gaminu jau nuo seniai ,labai skanu

    ReplyDelete