Sunday 13 July 2014

Vengriškas jautienos troškinys (marhapörkölt) su vynu

English version here.
Turbūt visi žinome, kad vengrai moka gaminti gerus troškinius ir tuo garsėja visame pasaulyje. Tačiau dažnai vengriški troškiniai klaidingai vadinami guliašu. Ir aš daug metų visus mėsos troškinius vadindavau guliašu. Tačiau guliašas (vengr.: Gulyás)  iš tikrųjų yra sriuba. Kadangi gyvenu su vengru, šitaip dezinformuotai jis man likti nebeleidžia.
Taigi, kas yra kas:
  • Pörkölt (lt. - troškinys) - bazinė vengriško troškinio versija.
  • Paprikás - taip pat troškinys. Pagrindinis skirtumas tarp Pörkölt ir Paprikás yra tai, kad gaminant Paprikás yra naudojama grietinė.
  • Tokány - kitokia troškiniių versija. Čia jie naudoja juodąjį pipirą vietoj saldžiosios paprikos miltelių. Mėsa pjaustoma juostelėmis vietoj kubelių. Taip pat gali būti naudojama grietinė.
  • Gulyás - tradicinė vengriška sriuba.
Šiandien gaminsime labai skanų tipišką vengrišką patiekalą - jautienos troškinį (marhapörkölt) su vynu. Jeigu norite pasigaminti klasikinį vengrišką jautienos troškinį - gaminkite pagal receptą, tiesiog nenaudokite vyno. Taipogi, galite savo troškinį (pörkölt) gaminti su bet kokia jums patinkančia mėsa: vištiena, kiauliena ir t.t. Galite pridėti grybų arba jums patinkančių daržovių. Kai kurie vengrai netgi deda gyvulio vidurius: plaučius, inkstus.

Reikės (klasikinei versijai), 4 porcijoms:

  • 3 valg. šaukštai kiaulės taukų (galite naudoti paprasčiausią aliejų)
  • 2 vidutiniai raudonieji svogūnai
Vengrijoje tai būtų raudonieji svogūnai (dėl lukšto spalvos). Tuos, kuriuos mes vadiname raudonaisiais arba mėlynaisiais, jie vadina violetiniais... :)
  • apie 750 gr. jautienos kumpio
  • 3 valg. šaukštai paprikos miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos, be kaupo
  • šviežiai malti juodieji pipirai
  • 1 arbatinis šaukštelis kmynų sėklų
  • vandens
  • 1 "TV" paprika
Vengrijoje šie pipirai vadinami TV paprika. (Olandijoje jų kartais randame turkų parduotuvėse, tačiau šį kartą naudojome raudonąją saldžiąją papriką)
  • 1 pomidoras
  • 2 skiltelės česnako
Mūsų "troškiniui su vynu" taip pat reikės:
  • šiek tiek raudonojo vyno
Gaminimas:
  1. Susmulkinkite svogūną. Supjaustykite mėsą 2x2 cm kubeliais.
  2. Kepimui galite naudoti įprastą keptuvę, wok keptuvę ar puodą... ar bet ką, ką rasite savo virtuvėje ;) Ištirpinkite taukus arba įkaitinkite aliejų, apkepinkite svogūnus iki stiklinio žvilgesio.
  3. Sudėkite mėsą ir kepkite kartu kol mėsa taps balta iš išorės. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite ir maišykite kelias minutes.
  4. Įpilkite 10-20 ml vandens ir suberkite likusius prieskonius. Troškinkite be dangčio ant silpnos ugnies apie 3-4 valandas, kol mėsa bus minkšta. Troškinimo laikas priklauso nuo to, kokio senumo jūsų mėsa - jeigu ji labai jauna, gali pakakti ir 2 valandų. Taipogi, jei naudojate kitą mėsą, pvz vištieną - gali pakakti ir valandos. Troškindami tikrinkite vandenį kas 10-15 minučių, jei vanduo išgaravo - vėl įpilkite 10-20 mililitrų. Jei naudojate vyną, kartais vietoj vandens pilkite vyną. Esmė - nesudeginti troškinio, leisti mėsai troškintis truputyje skysčio, taipogi vandens neturi būti per daug.
  5. Kai jau bus gerokai minkštesnė - apie 30-50 min. iki pabaigos - suberkite pjaustytas paprikas ir pomidorus (taipogi kitas pasirinktas daržoves). Įspauskite česnaką. Toliau troškinkite, kol daržovės suminkštės. Nesudeginkite troškinio - nepamirškite pastoviai pilti vandens ir maišyti.
  6. Patiekite su galuska, makaronais, bulvėmis, ryžiais ar duona.
Makaronams (galuska) reikės:
  • 0,5 kg miltų
  • 5 kiaušiniai
  • druskos pagal skonį
  • 300 ml vandens
Kaip pasidaryti makaronus jau rašiau čia.

Jó étvágyat!
;)

No comments:

Post a Comment