English version of this dish is here.
Šiai sriubai skiriamas pirmasis blogo įrašas, nes tai – mūsų mėgstamiausias sotus pietų patiekalas. Jeigu turėtume išsirinkti vieną patiekalą, kurį reikėtų valgyti visą likusį gyvenimą – tai be jokios abejonės būtų ši sriuba. Mes ją galime valgyti pietums ir dar tą pačią dieną vakarienei, ir kitą dieną... Ir jei lieka – dar ir trečią dieną. Dėl to jos visada darome daug.
Jūsų dėmesiui paties vengro rankomis darytos „Csülkös bableves“ sriubos receptas:
Ingridientai (didžiuliam puodui sriubos):
Ingridientai (didžiuliam puodui sriubos):
- 250 gr. margų pupelių (užsienyje jų būna specializuotose turkų parduotuvėse)
- 1 rūkyta karka, maždaug 1,5-2 kg (jos galima rasti specializuotose vengrų parduotuvėse):
- Apie 4 dantukai česnako
- Maltų juodųjų pipirų
- 5 mažos morkos
- Baltoji morka arba pastarnokas (pagal receptą – morka) – (baltąją morką randame ekologiškų maisto prekių parduotuvėse)
- 2-3 lauro lapai
- 1 vid. dydžio svogūnas arba du maži
- Paprikos milteliai, 2-3 arb. š.
- 250 ml grietinės
- Actas, apie 4 valg.š.
- Kapotas aštrusis pipiras (nebūtinai)
- 3 didelės bulvės
- 1 šaukštas aliejaus
- 2 šaukštai miltų
- 2 kiaušiniai
- Žiupsnelis druskos
- 5-6 valg. š. miltų
- Galima šiek tiek vandens (1-2 šaukštai, bet nebūtinai)
Paruošimas:
1. Iš vakaro karką pamerkti vandenyje.
2. Kitame inde pupeles taip pat iš vakaro pamerkti vandenyje, kad išbrinktų.
3. Kitą dieną karką padalinti į maždaug 3 dalis ir virti vandenyje (vanduo turi apsemti karką) apie 1 valandą ant vid.ugnies, kol pusiau paruošta (tikrinti su šakute, kada pradės minkštėti).
4. Nulupti ir supjaustyti morkas apie 0,5 cm griežinėliais.
5. Nulupti ir perpjauti bulves pusiau, jei labai didelės.
6. Nulupti baltąją morką, perpjauti išilgai pusiau (jeigu vėliau išimsite). Jeigu norite baltąją morką (arba pastarnoką) palikti sriuboje valgymui, pjaustykite taip pat kaip morką.
7. Kai mėsa pusiau paruošta, išspausti į sriubą česnaką, suberti juoduosius pipirus, lauro lapus, pupeles, bulves, čili papriką. Virti kartu, kol paruošta. Jeigu bulvės arba mėsa išverda greičiau nei pupelės – išimti.
8. Morką dėti į sriubą 10-15 min prieš pabaigą, prieš dedant svogūnus.
9. Karką išvalyti nuo kaulų. Bulves ir karką supjaustyti norimo dydžio kubeliais, pas mus būna šiek tiek didesni nei 1x1cm.
10. Kitame puode aliejuje pakepti miltus, sudėti kapotą svogūną, kelias minutes kartu pakepti, nukelti nuo viryklės, suberti paprikos miltelius, supilti grietinę, įpilti šiek tiek skysčio iš sriubos (4-6 samčius), išmaišyti iki vientisos masės.
11. Išimti iš sriubos baltąją morką (jei paliekate ją valgymui – nieko nedarykite).
12. Kai visi ingridientai jau minkšti, sudėti svogūnų masę į sriubą.
13. Kai sriuba verda ir viskas paruošta, galima pasidaryti makaronus. Visus makaronų ingridientus sudėkite į dubenėlį ir išmaišykite. Mes tam turim specialų įrankį, kuris leidžia makaronus pasigaminti labai greitai. Bet galima tiesiog, laikant dubenėlį virš sriubos puodo, šaukšteliu atgnybinėti mažus gabalėlius tešlos ir berti į verdančią sriubą, kartais šaukštelį pamirkant į sriubą, kad tešla prie jo neliptų. Šie makaronai nuo parduotuvinių skiriasi skoniu ir tekstūra.
14. Sudėti pjaustytas bulves ir mėsą atgal į sriubą.
Jó étvágyat! :)
Čia galima pasisemti minčių, kaip šiuos makaronus padaryti
namų sąlygomis:
Čia daro iš kietesnės tešlos su peiliu, mūsų tešla
būna skystesnė nei ši:
Mes naudojame tokį prietaisą:
Jį pravartu įsigyti, jeigu ketinate dažnai gaminti vengriškus
patiekalus. Vengrai šiuos makaronus naudoja daugeliui patiekalų.
Karką maniškis pjausto visą: su oda ir po ja esančiais riebalais. Sriuba išties gana riebi (valgant taip nesijaučia, nes naudojamas actas). Tad, jei per daug riebalų nenorite – modifikuokite pagal savo skonį. Pas mus ši sriuba visada skirtinga, tačiau visada labai skani, visada verta įdėto darbo.
Puiki vengru sriuba
ReplyDelete