Friday 25 July 2014

Varškės apkepas

English version is here.
Lietuvoje beveik kiekvienas mokame išsikepti varškės apkepą. Juk tai - labai paprastas pusryčių patiekalas iš varškės. Turbūt daug panašių receptų plaukioja interneto platybėse.
Mano mama visą mano gyvenimą gamino varškės apkepą pagal šį receptą, kartas nuo karto vis ką nors keisdavo, tačiau man labiausiai patinka paprasčiausias variantas, kurį jums ir aprašysiu. Aš pati šį apkepą galėčiau valgyti ilgą laiką kiekvieną rytą, ir nenusibostų. Taip pat skanu šaltas, tad galima valgyti ir kaip užkandį.
Reikės (2 valgytojams):
  • 1 pokas arba 250 gramų geros kokybės varškės (jokių ten latviškų rikotos varškių - skonis tikrai nukentės)
  • 2 kiaušiniai
  • 2 šaukštai cukraus
  • 2 šaukštai manų kruopų
  • 0,5-1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • šiek tiek druskos (jeigu esate užsienyje ir nusprendėte pabandyti su pasūdytu cottage cheese - nedėkite druskos)
Paskutiniai du ingridientai pakeičia daug...
Gaminimas:
Visus ingridientus gerai išmaišykite. Geriausia naudoti nedidelį indą su nelimpančiu paviršiumi. Aš šį kartą naudojau stiklinį indą - tad jam buvo sunkiau atlipti :) Formą patepkite aliejumi (negausiai), apibarstykite plonu sluoksniu džiūvėsėliais. Supilkite varškės masę ir pašaukite į orkaitę įkaitintą iki 190 C 40-čiai minučių. Jei norite apskrudusio paviršiaus, pabaigoje, kai apkepas jau iškepė - 1-2 minutėms įjunkite apipūtimo funkciją (jei tokią turite). Išimkite apkepą iš orkaitės, apverskite virš lėkštės - apkepas turėtų lengvai iškristi.

Ir dar šiek tiek patarimų:
Šis receptas yra lengvai pritaikomas prie bet kokio skonio - galite pridėti: aguonų, uogų, razinų, kitų džiovintų vaisių, ryžių su pienu, pieno, citrinos žievelės, citrinos sulčių ir t.t.
Galite netgi pasidaryti keksiukus (tuomet kepimo laikas trumpinamas):
Radau šią nuotrauką telefone, kažkas vargšelį jau pradėjo valgyti... Šie buvo su aguonomis:)
Labai skanu su grietine ir uogiene...

No comments:

Post a Comment