Thursday 17 July 2014

Prancūziški pyragaičiai "choux à la crème" su varškės kremu

English version here.
Gal kas nors žinote tikrąjį šių prancūziškų plikytų pyragaičių pavadinimą? Eklerai - tai tie pailgieji pyragaičiai su glaistu, o vat kaip iš tikrųjų vadinasi šie? Angliškai juos vadina "Profiterole". Pasufleruokit kas nors, jei žinot... :)

Šie pyragaičiai labai gardūs. Ypač patiks varškės mėgėjams. Aš bandžiau tik kitą dieną, jie jau pagulėjo šaldytuve - kremas buvo kiek pastingęs ir šaltas - nuostabus skonis!

Ingridientai paprasti ir gaminasi gana greitai, taigi labai rekomenduoju ;)



Tešlai reikės (14-20 vnt.):
  • 200 ml pieno (galima ir vandens)
  • 160 gr miltų (250ml arba 1 puodelis)
  • 100 gr sviesto
  • žiupsnelis druskos
  • 2 valg. šaukštai cukraus
  • 3-4 kiaušiniai
Kremui reikės:
  • 250 gr. liesos varškės arba nesūdytos grūdėtos varškės arba kreminės varškės
  • 200 ml plakamosios grietinėlės (30-35 %)
  • 20 gr. vanilinio cukraus
  • 80-100 gr. cukraus
Pyragaičių paruošimas:
Pieną su sviestu, cukrumi ir druska užviriname, sumažiname ugnį, persijojame miltus. Intensyviai maišydami beriame miltus į sviesto mišinį, išmaišome iki vienalytės masės, gaunasi gumulas. Jei gumulas nesigavo, toliau intensyviai maišykite virš silpnos ugnies.

Dar vienas pastebėjimas: man asmeniškai pyragėliai labai gerai gaunasi, jeigu prieš dėdama kiaušinį, tešlą gerai padžiovinu, ją plikydama ant silpnos ugnies, arba įdedu kokius 10 gramų miltų daugiau... Kad vėliau prireiktų net 4 kiaušinių. Tada man tešla kyla ir pyragėliai pučiasi labai labai gerai.

Leidžiame tešlai atvėsti, atsigeriame kavos, suplauname indus, įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Įmušame kiaušinį, šaukštu įmaišome jį į tešlą, įmušame kitą - įmaišome, - man prireikė 4 M dydžio kiaušinių, bet gali kartais pakakti ir 3. Turi gautis vienalytė, formą laikanti, tešla. Jei per skysta - pyragėliai neišsipūs.
Tokio tirštumo tešla labai gerai iškilo

Ant skardos klojame kepimo popierių ir šaukštu formuojame apvalius pyragaičius arba pailguosius eklerus. Naudojau groteles, nes mano orkaitė sena ir, kepant ant skardos, pyragiukai mėgsta per greitai skrusti iš apačios. Negaliu kontroliuoti temperatūros, tad tai buvo mano alternatyva. Paliekame tarpus, nes pyragaičiai kepdami išsipūs.
Kepiau per du kartus, nes vietos man nepakako.

Kišame į orkaitę ir kepame 25 minutes. Kepdami neatidarinėjame orkaitės, kad pyragaičiai nesukristų. Jeigu neiškepė - kepkite ilgiau. Jei pyragaičiai mažesni - trumpinkite laiką. Maniškiai buvo dideli(gavosi 14vnt), tad kepiau 30 min, kad ir vidus iškeptų ir nesukristų išjungus vyryklę. Išjungiame orkaitę. Pyragaičius palikau vėsti orkaitėje su atidarytomis durimis.

Paruošiame kremą:
Jei naudojate nekreminę varškę – sutriname, išsukame su cukrumi. Grietinėlę iki standumo išsukame su vaniliniu cukrumi. Abi mases šaukštu sumaišome tarpusavyje.

Konditeriniu švirkštu įšvirkščiame kremo į pyragaičių vidų. Galima naudoti ir paprastą plastikinį maišelį - padariau pyragaityje skylutę ir švirkščiau iš maišiuko, prakirpus mažą skylutę jo kampe - taip pripildyti yra sunkiau. Taipogi galima eklerus prapjauti ir kremo įdėti tiesiog šaukštu.
Bon appétit!

2 comments:

  1. Niam Niam. Tikiu, kad labai gardus!!!! Gaila, kad as neturiu orkaites :(
    Dziugu, nes kepsiu, gaminsiu, kaip tik atsiras galimybe ....mmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tikrai, kaip gaila, kad neturi :( Jie tikri skanučiai...

      Delete