Wednesday 9 July 2014

Varškės sūrio - aguonų keksas

English version of this amazing creation is here.
Šį keksą radau sename kepinių žurnale ir kepu jau daug metų. Aš jį labai mėgstu. Visiems, kas ragavo, labai patiko. Kviečiu pabandyti! Šis keksas - saldus ir sotus. Smaližiams tikrai patiks. Jis gana kaprizingas, tad pasistengsiu jį kuo kruopščiau aprašyti.

Sūrio sluoksniui reikės:
  • 250 gr. vidutinio riebumo varškės sūrio. Olandijoje jo nėra. Su varške gaminti kol kas dar neišdrįsau, tačiau, jei pabandysiu, būtinai aprašysiu. Galbūt bus dar skaniau?
  • 150 gr. margarino arba sviesto - naudoju sviestą
  • 200 gr. cukraus pudros
  • 3 kiaušiniai
  • 1 šaukštas bulvių krakmolo
  • sauja džiovintų vaisių (nebūtinai)
  • 0,25 šaukštelio kepimo miltelių
Sūrio sluoksnio paruošimas:
Sviestą, cukrų ir trynius gerai ištrinti ir , toliau trinant, po truputį berti sumaltą sūrį ir krakmolą. Baigiant suberti džiovintus vaisius bei supilti standžiai išplaktus baltymus ir atsargiai išmaišyti.

Aguonų sluoksniui reikės:
  • 125 gr. aguonų
  • 175 gr. cukraus pudros
  • 3 kiaušiniai
  • 2 šaukštai miltų
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • sauja džiovintų vaisių (nebūtinai)
  • migdolų arba romo aliejaus (irgi nebūtinai)
Aguonų sluoksnio paruošimas:
Aguonas nuplikyti ir sumalti. Trynius gerai ištrinti su cukrumi, suberti aguonas ir miltus su kepimo milteliais, kruopščiai išmaišyti, suberti džiovintus vaisius ir supilti standžiai išplaktus baltymus, atsargiai išmaišyti.

Į riebalais išteptą formą pirmiausia sudėti sūrio masę, po to - aguonų ir įkišti į karštą orkaitę. Naujoje elektrinėje orkaitėje, kepant 190 laipsnių karštyje, man tai trunka apie 70-80 minučių. Kepimo laiką turite pritaikyti pagal savo orkaitę. Tikrinkite su mediniu pagaliuku, ar iškepę. Stebėkite, kad nesudegtų viršus, jei per greitai ruduoja - sumažinkite karštį.

Jeigu aguonose yra likę vandens nuo plikymo, jis mėgsta per kraštus nubėgti į apačią, dėl to toje vietoje pyragas gali būti drėgnesnis ir nenorėti "išlipti" iš formos. Tad įsitikinkite, kad sūrio masė yra gerai prigludusi prie kraštų, nėra tarpų aguonoms "pabėgti" į apačią.


Glajus:

  • 2 šaukštai sviesto ar margarino
  • 2 šaukštai pieno
  • 2 šaukštai kakavos
  • 2 šaukštai cukraus
Maišant visus komponentus, užvirinti. Iškeptą ir ataušintą kepinį apipilti glajumi. Kartais darau su glajumi, kartais be jo. Šis glajus ne visiems gali patikti (pvz., jeigu nemėgstate kakavos). Spręskite pagal ingridientus.
Šį vargšelį jau pradėjome pjaustyti, pamiršę nufotografuoti... :)
Keptas torto formoj. Su glajum.

No comments:

Post a Comment