Thursday 14 August 2014

Lietiniai blynai su keptos maltos mėsos įdaru

English version is here.
Lietiniai... Jie man turi būti ploni, traškiais kraštais ir ne per daug riebūs... Ir jokiu būdu ne beskoniai – kad ir be įdaro būtų valgomi. Tai – ne desertas, tad jie taip pat turi būti bent kažkiek maistingi, todėl variantas "miltai-vanduo-aliejus" čia netinka. Pasidalinsiu savo pamėgtu lietinių variantu, kurį kepu jau daug metų ir neieškau kito, bei neseniai atrastu įdaru, kuris man irgi labai patiko (pomidorais).
Lietiniams reikės:
Man gaunasi apie 12 vnt.

  • 3 dideli kiaušiniai
  • 1 stiklinė arba 150 gr. miltų
  • cukraus (jei įdaras nesaldus - iki vieno šaukšto be kaupo, jei saldus - 2 šaukštai)
  • žiupsnelis druskos
  • 1,5 stiklinės arba 375 ml pieno
  • sviesto kepimui
Lietinių paruošimas:
Išplakti kiaušinius. Kitame dubenyje sudėti miltus, cukrų, druską ir nuolat maišant po truputį pilti pieną, kad nesusidarytų gumulėliai. Supilti išplaktus kiaušinius ir išplakti iki vienalytės masės. Uždengti plastmasine plėvele ir palaikyti šaldytuve 30 min.
Išimtą dar paplakti, kepti ant sviesto.
Nors ant sviesto kepti nelengva – jis gali degti, sviestas suteikia blynams gerokai geresnį skonį nei aliejus. Aš jo dedu labai labai mažą gabaliuką per vidurį keptuvės prieš kiekvieną blyną ir kepu ant nedidelės ugnies – tada jokių prikepimo problemų nebūna. Tik nepadauginkite sviesto, nes tuomet tokie blynai taps tikra "nuodėme":)
Įdarui reikės:
  • 0,5 kg maltos mėsos
  • 3 pomidorai
  • 1 didelis svogūnas
  • 1-2 skiltelės česnako
  • druska
  • pipirai
  • kiti mėgiami mėsos prieskoniai
  • 0,5 stiklinės vandens
  • šlakelis alyvuogių aliejaus
Įdaro paruošimas:
Svogūną smulkiai supjaustyti, česnaką išspausti ir apkepinti su aliejumi keptuvėje. Sudėti maltą mėsą, apkepinti. Nulupti pomidorus, supjaustyti kubeliais ir sudėti į keptuvę, išmaišyti ir leisti pasitroškinti. Supilti vandenį, sumažinti ugnį ir troškinti po dangčiu apie 10 minučių, po to troškinti be dangčio vis pamaišant, kol vanduo išgaruos. Suberti prieskonius, išmaišyti. Mėsa turi nebesitroškinti, o kepti – tai ženklas, kad reikia išjungti ugnį. Šią masę sumalti (blenderiu ar mėsmale) iki tokios masės, kad sukant į blyną nebyrėtų. Atvėsinti. Suvynioti įdarą į blynus.

Man šio įdaro užteko 7 blynams, tad į likusius 5 sukau tarkuotą obuolį(2 vnt.), sumaišytą su cinamonu(1 a.š.) ir cukrum(2 v.š.) :)

Originalus mėsos įdaro receptas yra čia.
Skanaus!

3 comments: